Wonen in een Huis lang verblijf
In Leuven vind je, verspreid over het hart van de stad, drie rijwoningen waar inwonende vrijwilligers (alleen of samen met hun partner) onder één dak wonen met twee of drie gasten. Alle bewoners hebben een eigen appartement.
Om te wonen in één van onze huizen lang verblijf, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Je bent 18 jaar of ouder.
- Je kan een attest voorleggen van een arts waarin hij/zij verklaart dat je een handicap en/of een psychiatrische problematiek hebt. Een model van dat attest kan je van ons krijgen.
- Je wil in een huis wonen waar nog één of twee andere personen met een handicap en/of een psychiatrische problematiek wonen.
- Je kan het zelfstandig wonen in grote mate aan.
- Je wil daarbij ondersteuning van (een) inwonende vrijwilliger(s) en begeleiding door Gaston.
- Je hebt een vaste activiteit buitenshuis: je hebt werk, je doet vrijwilligerswerk, je volgt een opleiding…
- Je wil minstens 3 jaar in het huis wonen.
Je komt niet in aanmerking om te wonen in een Huis lang verblijf wanneer je...
- onmiddellijk opvang nodig hebt.
- geen activiteit buitenshuis wil.
- meerdere keren per week hulp nodig hebt van een begeleider.
In ons Huis lang verblijf in de Frederik Lintstraat beschik je over een eigen kamer, die je zelf kan bemeubelen. Een bemeubelde living, keuken, badkamer, wasplaats en tuin deel je met een andere bewoner. In een appartement in hetzelfde huis woont een vrijwilliger. Dat kan een alleenstaande zijn, het kan ook een koppel zijn. Je kamer is je eigen ruimte. Je kijkt er tv, ontvangt er je bezoek…
In de gemeenschappelijke plaatsen kan je anderen ontmoeten, tv-kijken… Regelmatig is er een vergadering met alle bewoners van het huis en met de begeleid(st)er van onze dienst.
In het huis in de Schapenstraat woon je in een (eigen) studio met een eet- en slaapruimte, open keuken en aparte badkamer. Beneden in het huis is er een gemeenschappelijke ruimte met een keuken, wasmachine en droogkast. Er is ook een gemeenschappelijke tuin. In een studio in hetzelfde huis woont een vrijwilliger.
Je studio is je eigen ruimte, die je zelf bemeubelt. Regelmatig is er een vergadering met alle bewoners van het huis en met de begeleid(st)er van onze dienst. Door de nabijheid van de vrijwilligers en de andere bewoners heb je de kans om anderen te ontmoeten en niet altijd alleen te zijn.
In het huis in de Tiensestraat woon je in een appartement met een open keuken, zithoek, een aparte slaapkamer en badkamer. In een appartement in hetzelfde huis woont een alleenstaande vrijwilliger of een koppel.
Je appartement is je eigen ruimte, die je zelf bemeubelt. Regelmatig is er een vergadering met alle bewoners van het huis en met de begeleid(st)er van onze dienst. Door de nabijheid van de vrijwilligers en de andere bewoners heb je de kans om anderen te ontmoeten en niet altijd alleen te zijn.
Wonen in hetzelfde huis als een vrijwilliger brengt niet alleen nabijheid, maar ook het voordeel van een goede buur en vertrouwenspersoon met zich mee.
Op onze vrijwilligers kun je rekenen voor een gezellige babbel, een luisterend oor, en zelfs praktische hulp of een leuke gezamenlijke uitstap. Regelmatig overleg tussen jou, de inwonende vrijwilliger(s) en je begeleider zorgt ervoor dat alles soepel verloopt en iedereen zich comfortabel voelt. Het delen van een huis met een vrijwilliger gaat verder dan simpelweg samenleven; het creëert een band van wederzijdse steun en verbondenheid.
Als je woont in een van onze huizen lang verblijf, heb je enkele maandelijkse kosten waaronder de huur die betaald wordt aan Gaston. Naast de huur ontvang je een aparte maandelijkse energierekening. Het fijne is dat iedere bewoner zelf voorziet in zijn of haar persoonlijke leefkosten, zoals die voor voeding en drank. De begeleiding en ondersteuning die je ontvangt van Gaston, zijn helemaal gratis.
Ben je benieuwd hoe het is om te wonen in een Huis lang verblijf? Via onderstaande video kan je de sfeer in een van onze huizen alvast opsnuiven!
Wonen in een Doorstromingshuis
In Brussel of Leuven bieden doorstromingshuizen een thuis aan drie jongvolwassen gasten, die samenleven met twee of drie jonge vrijwilligers. Iedere bewoner beschikt over een eigen kamer, terwijl de keuken, woonkamer, badkamer, kelder en tuin gedeelde ruimtes zijn die door alle bewoners worden gebruikt. Er ontstaat een levendige gemeenschap waar iedereen zijn eigen plekje heeft in een gezamenlijke, warme leefomgeving.
Om te wonen in één van onze doorstromingshuizen, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Je bent tussen de 18 en 30 jaar oud.
- Je kan een attest voorleggen van een arts waarin hij/zij verklaart dat je een handicap en/of een psychiatrische problematiek hebt. Een model van dit attest kan je van ons krijgen.
- Je wil ondersteuning van de inwonende vrijwilligers en begeleiding door Gaston.
- Je wil samenwonen met andere bewoners met een handicap of een psychiatrische problematiek.
- Je wil minstens 2 jaar in het huis wonen.
- Je kan in een kleine groep wonen van 5-6 personen en bent bereid om afspraken na te leven, zoals een beurtrol voor poetsen, koken, tuinwerk,...
- Je hebt een vaste activiteit buitenshuis: je hebt werk, je doet vrijwilligerswerk, je volgt een opleiding,…
Je komt niet in aanmerking om te wonen in een Doorstromingshuis wanneer je...
- onmiddellijk opvang nodig hebt.
- op dit moment zware persoonlijke problemen hebt.
- op dit moment geen vaste activiteit buitenshuis wil.
- meerdere keren per week hulp nodig hebt van een begeleider.
- niet in kleine groep wil wonen.
- niet wil samenwonen met personen met een handicap en/of een psychiatrische problematiek.
- geen begeleiding wenst van Gaston.
In de doorstromingshuizen van Gaston vind je voor een periode van twee jaar je thuis. Je deelt de ruimte met twee andere volwassenen die te maken hebben met een handicap en/of psychiatrische problemen, en twee of drie enthousiaste vrijwilligers.
's Avonds genieten bewoners samen van een gezamenlijke warme maaltijd, en de huishoudelijke taken zoals koken, afwassen en poetsen worden eerlijk verdeeld. Je hebt je eigen gemeubileerde kamer, grenzend aan de gemeenschappelijke badkamer, keuken, woonkamer en tuin.
Onze inwonende vrijwilligers zijn vaak jongvolwassenen die studeren of aan het werk zijn.
Iedere twee weken komt een begeleid(st)er van Gaston langs in het huis. Samen kunnen we aan de slag met allerlei zaken: dagelijkse bezigheden plannen, huishoudelijke taken organiseren, samenleven in het huis, sociale contacten, dromen, toekomstplannen, financiële kwesties, administratie, en nog veel meer. Natuurlijk kun je ook andere onderwerpen aankaarten die voor jou van belang zijn. Onze begeleider is er om je te ondersteunen en samen te werken aan wat jij nodig hebt.
Door samen te wonen en leven worden vrijwilligers vaak vertrouwenspersonen. Je kan op hen rekenen voor een babbel en een luisterend oor, maar ook voor praktische hulp bij het koken of wassen. Er is regelmatig overleg tussen jou, de andere bewoners van het huis en je begeleid(st)er.
Als je woont in een Doorstromingshuis betaal je een maandelijkse (huur)vergoeding aan Gaston. Daarnaast ontvang je maandelijks een aparte energierekening. Het fijne is dat iedere bewoner zelf voorziet in zijn of haar persoonlijke leefkosten, zoals die voor voeding en drank. De begeleiding en ondersteuning die je ontvangt van Gaston, zijn helemaal gratis.
Ben je benieuwd hoe het is om te wonen in ons Doorstromingshuis in Brussel? Via onderstaande video kan je de sfeer alvast opsnuiven!
Ben je benieuwd hoe het is om te wonen in ons Doorstromingshuis in Leuven? Via onderstaande video kan je de sfeer alvast opsnuiven!
Wat maakt de warme woonvormen van Gaston zo bijzonder?
Wonen zoals je wil
Met onze waaier aan warme woonvormen voelen al onze gasten zich thuis. Fier op hun eigen stekje, steunend op hun gastgezin of cohousers. Samen, op eigen benen.
De warmte van vrijwilligers
Gaston bloeit dankzij vrijwilligers; zij en onze gasten delen unieke ervaringen, van tweewekelijkse uitjes tot dagelijkse verbondenheid.
Dubbele erkenning
Gaston wordt erkend en vergund door het VAPH. Als onderdeel van een provinciale pleegzorgdienst zijn we ook erkend door het Agentschap Opgroeien. Eén plus één is drie.