Veel personen met een beperking blijven na hun achttien jaar gewoon thuis wonen bij hun ouders. Dat gaat goed tot die zelf te oud worden om voor hun kind te zorgen. Of soms wordt het samenleven heel moeilijk. Dan moet er gezocht worden naar een oplossing, naar een nieuwe thuis.
Sommige personen met een beperking kunnen terecht in een voorziening. Maar dat is niet voor iedereen de beste oplossing. En dan kan een gastgezin een goed alternatief zijn. Dikwijls is er een broer of zus die gastgezin wil worden. Is dat niet het geval, dan zoekt we naar een ‘onbekend’ gastgezin.
Er zijn heel wat redenen waarom volwassenen met een beperking of psychiatrische problematiek bij een gastgezin gaan wonen. Soms worden hun ouders te oud en zoeken ze een warm gezin waar hun zoon of dochter zich echt thuis kan voelen. Voor ouders kan het ook een hulp zijn wanneer ze de zorg voor hun zoon of dochter met een beperking kunnen delen. Dan mogen pleeggasten af en toe bij een gastgezin logeren. Ook jongeren met een beperking die al een tijdje in een gastgezin woonden, kunnen daar blijven wonen na hun 21ste. Ze kunnen er groeien en wie weet ooit hun eigen vleugels uitslaan.
Wonen in een gastgezin bestaat in verschillende vormen en kan op verschillende manieren.
Een volwassene met een beperking of een psychiatrische problematiek kan op diverse manieren worden opgevangen. Dit omvat het wonen bij bekenden zoals een broer, zus, personeelslid uit de voorziening, een kennis,... Een alternatief is het verblijf in een gastgezin waar de gast vooraf geen connectie mee had.
In sommige gevallen verblijft de gast voltijds bij het gastgezin, terwijl hij mogelijk dagbesteding heeft, zoals vrijwilligerswerk. Er zijn ook situaties waarin de gast enkele dagen per week bij het gastgezin doorbrengt en de rest van de tijd bijvoorbeeld in een voorziening verblijft. Een andere optie is het periodieke verblijf tijdens weekends en vakanties bij een gastgezin, wat kan dienen om ouders te ontlasten of om even weg te zijn uit de voorziening.
Woont er al een volwassene met een beperking of een psychiatrische problematiek bij jou? Dan is het belangrijk om te weten dat er recht is op ondersteuning door Gaston. Dit houdt in dat er een vaste begeleider aan huis komt en dat er een financiële vergoeding wordt verstrekt.
Bij Gaston sta je er niet alleen voor. Zowel onze gasten als hun gastgezinnen kunnen rekenen op een uitgebreid ondersteuningsaanbod.
Iedere volwassene die begeleid wordt door Gaston krijgt een individuele begeleider toegewezen. Je begeleider is je aanspreekpunt: er worden regelmatig gesprekken gepland en je kan er terecht in geval van vragen.
Het delen van je thuis met iemand met een handicap is een verrijkende ervaring, maar het kan ook veeleisend zijn. Daarom is het van essentieel belang dat een gast zoveel mogelijk zijn eigen leven kan leiden, met eigen activiteiten en hobby's. Het is ook handig om te weten waar een gast terecht kan als je als gastgezin een weekendje weg wilt of een week op vakantie gaat.
In onze databank op de website van Pleegzorg bieden we graag een overzicht van beschikbare opvangmogelijkheden en activiteiten.
Er zijn 3 basisregels:
- Jij staat centraal
We vertrekken zo veel mogelijk vanuit jouw wensen en verlangens, waarbij we rekening houden met je mogelijkheden én beperkingen. Daarnaast luisteren we ook naar de wensen en mogelijkheden van je gastgezin. - Je moet bekwaam zijn om je rechten te gebruiken
Bekwaam zijn houdt in dat je weet wat goed voor je is en dat je zelf dingen mag beslissen. Wij gaan er altijd van uit dat je bekwaam bent, maar in sommige gevallen is dat niet het geval. Dan wordt er in deze volgorde gezocht naar iemand die dat in jouw plaats kan: je ouders, je partner of een andere vertrouwenspersoon die je zelf kiest. Hij of zij moet wel meerderjarig zijn. - Alle pleeggasten hebben dezelfde rechten
Je mag als pleeggast niet anders behandeld worden omdat je een man of vrouw bent, een andere taal spreekt of een andere cultuur of godsdienst hebt. Je moet altijd gelijk behandeld worden.
Meer lezen over je rechten als gast? Gaston is een onderdeel van Pleegzorg Vlaams-Brabant & Brussel. Daarom kan je hier verder lezen.
Wat maakt de warme woonvormen van Gaston zo bijzonder?
Wonen zoals je wil
Met onze waaier aan warme woonvormen voelen al onze gasten zich thuis. Fier op hun eigen stekje, steunend op hun gastgezin of cohousers. Samen, op eigen benen.
De warmte van vrijwilligers
Gaston bloeit dankzij vrijwilligers; zij en onze gasten delen unieke ervaringen, van tweewekelijkse uitjes tot dagelijkse verbondenheid.
Dubbele erkenning
Gaston wordt erkend en vergund door het VAPH. Als onderdeel van een provinciale pleegzorgdienst zijn we ook erkend door het Agentschap Opgroeien. Eén plus één is drie.